söndag 29 november 2009

9:4 Genus

Hur ska man vara som kvinna? Hur ska man vara som man?

Vilka rättigheter ska kvinnor och män ha? Vilka möjligheter finns det till jämlikhet i vårt samhälle mellan kvinnor och män?

Historia:

1845 infördes fri arvsrätt för män och kvinnor.

1884 blir ogifta kvinnor över 21 år myndiga.

1901 får kvinnor rätt till fyra veckors ledighet utan lön vid barnafödande.

1919 beslutade riksdagen att man skulle inför kvinnlig rösträtt i Sverige. Det första allmänna valet genomfördes 1921 då några få kvinnor även kom in i riksdagen.

1920 upphörde männen i ett äktenskap att vara sina fruars målsman.

1939 kan inte arbetade kvinnor avskedas p.g.a. giftermål eller havandeskap.

1947 ingick en kvinna för första gången i regeringen. Karin Kock

Det skulle dock dröja många år innan kvinnorna fick samma villkor som männen i praktiken i samhället. Under flera decennier var de enskilda kvinnornas möjligheter få. De självklara livsvalen för kvinnorna var att gifta sig, skaffa barn och ta hand om hemmet.

Kvinnor i politiken ägnade sig i första hand åt typiska kvinnofrågor som röde hem, barn, hälsovård, skolan, m.m.

1965 blir det olagligt med våldtäkt inom äktenskapet.

Det var först under 1970-talet som saker och ting började hända på riktigt.

1971 upphörde sambeskattningen mellan makar. Sambeskattningen hade inneburit att kvinnans och mannens inkomster lades ihop i deklarationen vilket gjorde att större delen ut av kvinnans lön skattades bort. Det var innan 1971 därför inte särskilt lönsamt för frun att arbeta.

1974 infördes fri abort vilket gjorde att kvinnorna kunde välja om de ville bli mammor eller inte. I samma veva kom även p-pillret vilket frigjorde den kvinnliga sexualiteten, kvinnor kunde nu ha sex när de ville utan att behöva bekymra sig för att bli med barn och därmed bli en skamfylld ogift mor. Vilket hade varit vanligt innan.

Staten underlättade under 70-tlaet även för de mödrar som ville arbeta genom att bygga flera dagisplatser.

En konsekvens av denna konkreta frigörelse för kvinnorna var att skilsmässor talen ökade med 200 % mellan 1955 och 1974.

Alla dessa reformer genomfördes i en tid då vi hade en sällan skådad högkonjunktur i Sverige och välfärdssamhället stod på topp. Det fanns jobb, boende och trygghet åt alla.

Under 1970-talet försvann med andra ord de sista formella hindren för kvinnor och män att bli jämlika i samhället. Dock försvinner inte årtusenden av förtryck på några få decennier…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar