fredag 25 september 2009

Hitler, från fattig konstnär till mäktig diktator

Hitler föds i Österrike- Ungern 20 april, 1880. Det enda utmärkande med Hitlers uppväxt var den stränga pappan som pressade Hitler att prestera i skolan och som slog honom när han inte levde upp till faderns förväntningar. Övriga familj bestod av mamma och syskon. Hans pappa dör när Hitler är tretton år.

1907 kommer Hitler till Österrikes huvudstad Wien med förhoppningen att bli framgångsrik konstnär. Saker och ting går dock inte riktigt som han planerade. Han kommer inte in på den konstskola han sökte till, dessutom blir han snart av med den pension han hade fått efter pappans död.

Mellan 1909 och 1913 hankar sig Hitler fram i Wien genom att sälja enklare avmålningar av turistattraktioner i staden och genom att leva i ett simpelt ungkarlshotell. Många av hans grannar i hemmet är judar som hjälper honom att sälja sina målningar.

När första världskriget börjar segla upp och Hitler befarar att han ska bli inkallad till den Österrikisk- Ungerska armén flyttar Hitler till Mûnchen eftersom han inte kan se sig själv ingå i den Österrikiska armén. 1914 anmäler han sig som frivillig i den Tyska armen. Han trivs väldigt bra som soldat, äntligen känner han att hans liv har fått en mening efter alla år som fattig konstnär. Han befordras dock inte eftersom hans överordnar anser at han saknar ledaregenskaper men han får en medalj för det mod han uppvisar under kriget.

När nederlaget kommer för Tyskland 1918 blir detta en stor chock för Hitler. Han har svårt att acceptera att hans älskade Tyskland faktiskt hade inte bara förlorat utan sedan även blir förnedrad genom Versallesfreden.

Efter kriget får Hitler fortsatt anställning i den tyska arméns propaganda avdelning. Hans uppgift blir att predika tysk nationalism och anti- socialism för soldaterna, ett arbete han visar sig ha stor talang för. I samma veva blir han medlem i Tyska arbetar paritet DAP som är ett högerparti som liksom Hitler tycker det är mycket viktigt med den Tyska hedern, att tyskland och dess folk är någonting utöver alla andra länder och att socialister och kommunister är svin. De är även antisemitism och inom partiet och inom armén blir det allt mer legitimt att skylla första världskrigets nederlag på judarna. Idén om att judarna har en stor komplott mot hela världen och strävar efter att ta över all makt bl.a. genom kommunismen blir allt mer etablerad. Hitler tar till sig dessa idéer och blir snart en av dess främsta förespråkare.

Hans inflytande över DAP bli tidigt mycket stort när man märker av hans närmaste unika förmåga att tala för sin sak. Man erbjuder honom ledarskapet för hela partiet men han avböjer dock till en början. Allt eftersom hans självförtroende ökar börjar han dock se sig själv som en framtida ledare, inte bara för partiet utan för hela Tyskland och innerst inne drömmer han om att bli halva värdens ledare. En plan börjar ta form.

1921 blir han partiledare, han börjar kallas Fürer och får allt fler beundrare. 1923 försöker han och hans anhängare sig på att ta makten i landet genom en stadskupp (ölkällarkuppen). Detta går dock inte som planerat och Hitler grips och döms några månader senare till fem års fängelse.

Hitler använder sin tid i fängelset till att skriva Mein Kampf. Där sitter han som ledare för ett litet nationalistiskt parti i ett mycket svagt och slaget Tyskland och skriver om sina storslag planer om hur han ska se till att Tyskland blir större och mäktigare än vad det någonsin har varit förut och att han ska vara detta rikes obestridliga ledare. Hans vision därutöver är att hämnas grundligt på fransmännen, krossa kommunisterna och bli kvitt judarna.

Fängelsevistelsen varar i knappt ett år. När han kommer ut har han en plan och han har en vision över hur han ska genomföra den. Han tar åter igenom kontrollen över sitt parti och deklarerar att de vill vinna makten i landet genom demokratiska medel. De kommande fem åren ägnar han sig åt att försöka åstadkomma detta genom att resa land och rike runt och hålla sina berömda troll bindande tal. Han får allt fler anhängare hos militärer, jordbrukare och medelklassen d.v.s. de grupper som drabbades hårdast efter nederlaget av kriget samt av den ekonomiska krisen som rådde i landet. Stödet ökade ytterligare 1930 då den stora internationella ekonomiska depressionen drabbade de redan hårt sargade tyskarna ytterligare.
1933 har Hitler lyckats bli folkvald rikskansler och hans parti är det största partiet i riksdagen. Hans makt är dock långt ifrån säkrad, socialdemokraterna var ett mycket stort hot och kommunisterna vann även dom röster på den ekonomiska krisen. Omständigheterna går då Hitlers väg då någon tänder eld på riksdagen som brinner ned till grunden. Han får då tillfället att öppet kunna förfölja sina politiska motståndare på vänsterkanten och öka sina egna maktbefogenheter.

Snart blir förföljelse och mord vardag i Hitlers tyskland. Arbetsläger skapas dit så många socialdemokrater och kommunisteer som möjligt skickas. Han genomför även en utrensning i sitt eget parti där han låter mörda ett antal partimedlemmar Hitler misstänker är emot honom (de långa knivarnas natt).

Samtidigt förbättras situationen för de flesta vanliga tyskar. Nazist partiet lyckas manipulera fram pengar till massiva satsningar på armén och infrastruktur. Det leder till att allt förre vill eller vågar ifrågasatta Hitler och Nazist partiets legitimitet och intentioner. Omvärlden, främst Storbritannien och Frankrike ser med ett vakande öga på Tysklans politiska utveckling, men de väljer att inte ingripa trots att Tyskland enligt Versallés fördraget inte fick utveckla sin armé.

Hitler hade nu åstadkommit en hel del ut av sina planer på hemmaplan. Det var nu dags för honom och för nazisterna att börja blicka ut mot världen och fundera på bästa möjliga sätt att skapa sitt rike på.

De hittar två bundsförvanter i Italien och Japan som säger sig vara beredda att stödja Tyskland i ett eventuellt krig (de kom att kallas axelmakterna). I mars 1938 lyckas Hitler införliva sitt födelseland Österrike med Tyskland. Suksesift börjar han därefter ta delar av Tjeckoslovakien. Omvärlden förhåller sig fortfarande passiva…

Den 23 augusti slår nyheten ner som en bomb i världen: Sovjettunionen och Tyskland hade ingått en pakt (Molotov- Ribbentorp-pakten). Detta hade sätts som en högst osannolikt pakt då Sovjettunionen var en kommunistisk diktatur och alla viste att nazisterna helst ville göra samma sak med alla kommunister som dom gjorde mot judarna. Omvärlden och de blivande allierade (Storbritannien och Frankrike) började nu bli riktigt nervösa. En tanke om att Hitler kanske inte skulle låta sig nöjas med det han redan hade åstadkommit började krypa fram, till deras stora fasa. De kom överens om att Tyskland invaderade Polen skulle det bli sista droppen.

1 september, 1939 invaderar Tyskland Polen och Europa…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar