måndag 21 september 2009

Föreläsning 2

Första världskriget

Anteckningar; föreläsning 2; första världskriget.

Nya vapen:

Under första världskriget kom det en mängd nya vapen. Den mest betydelsefulla var kulsprutan. Andra nya vapen var nytt artilleri, flygplan och ubåtar. Tyskarna var först ut med de flesta nya vapen.

Fronterna:

Västfronten vid i huvudsak Belgien utvecklades till ett skyttegravs krig. Soldaterna låg i diken och sköt mot varandra. Kulsprutorna gjorde att dödssiffrorna blev mycket höga.

östfronten fick ottomanska riket och Österrike- Ungern tidigt problem med sin krigsföring.

Under senhösten 1914 började man inse att kriget skulle vara längre än fram till jul, som man tidigare hade trott.

Soldaterna:

Det var väldigt många soldater som dödades under kriget. De som inte dödades skadades i stor utsträckning samt fick psykiska men för livet.

Kolonier som t.ex. Indien bidrog med många soldater för Englands del. Även andra kolonier bidrog. (Kolonier var länder som ”ägdes” av andra länder, t.ex. England ägde Indien och stora delar av Afrika.)

Folket tröttnar:

1916 börjar folken i de olika länderna bli krigströtta. De börjar protestera mot hela kriget.

USA går med:

1917 går USA med i kriget på entaternas sida. Anledningen till att de går med är att tyskarna sänker deras handelsfartyg med hjälp av u-båtar. England och frankrike hade även tidigare försökt att övertala USA att gå med.

USA: s folk var lika entusiastiska över att kriga som folket i Europa hade varit 1914. De hade många soldater och mycket material att bidra med. Att USA gick med i kriget var det som gjorde att entaterna fick ett tydligt övertag mot central makterna.

Tyskland:

Kriget pågick inte inne i tyskland men det tyska folket fick ändå betala ett högt pris. Landet gick över till en planekonomi där alla resurser inriktade sig på att bidra till kriget. Maten ransonerades och den vanliga medborgaren fick c. 1000 kalorier att äta per dag. (En vuxen ska äta ca. 2000 per dag).

Det tyska folket började känna sig allt tröttare på kriget.

Kvinnorna:

Kvinnorna fick i stor uträckning hjälpa till och arbeta under kriget. De var med på fronten genom att köra ambulanser och vara sjuksköterskor. De fick även bidra till att andra tjänster som männen i vanliga fall skötte.

Som tack för hjälpen lovades kvinnorna i många länder rösträtt efter kriget.

Arbetarklassen:

En klar vinnare på kriget var arbetarna som innan kriget hade jobbat för låg lön under dåliga villkor. Kriget innebar att det blev arbetskraftbrist vilket gjorde att arbetarna kunde ställa krav på arbetsgivarna.

Revolutioner:

I de flesta länder i Europa började krigströttheten så småningom gå över till protester mot dom som hade startat kriget. Man började kräva kungarna skulle abdikera och att man skulle införa demokrati där folket skulle få mer att säga till om.

I både frankrike och Tyskland försökte man göra revolution utan att lyckas.

I Österrike- Ungern började olika delar av landet kräva självtändhet. Hela landet höll på att splittras.

I Ryssland lyckades revolutionen 1917 och den Ryska kejsaren avsattes. Detta ledde till att Ryssland gjorde upp en separat fred med Tyskland.

Freden:

Åren gick och krigen kom fortfarande ingen vart på västfronten. Soldaterna dog som flugor men till ingen nytta. Samtidigt började folket i de olika länderna protestera allt mer. Det började bli dags för fred och Tyskland stod som förlorarna.

Vapenvila utlystes den 11 nov. 1918. Notan för hela kriget var 332 billioner dollar, 10 miljoner döda och 20 miljoner skadade.

Förhandlingarna om hur freden skulle se ut kom igång i slottet Versallés i Frankrike 1919. Man kom efter sega förhandlingar fram till följande:

- NF skulle bildas och se till att fred skapades i världen (föregångare till dagens FN)
- En allians skulle skapas mellan USA, England och Frankrike, främst för att skydda fransmännen från deras tyska grannar.
- Tyskland skulle ses som ansvarig för kriget och betala skadestånd för det.

Tyskarna fick inte vara med och förhandla och de tvingades skriva under eftersom Engelsmännen fortfarande inte tillät några varor komma in i Tyskland vilket ledde till att många tyskar mer eller mindre svälte ihjäl.

I slutändan hände dock inte mycket med detta. (Se häfte)

Konsekvenser av kriget:

Vinnarna av första världskriget vann inte mycket. Länder som Frankrike och England som innan kriget hade varit välmående med bra ekonomier var mer eller mindre panka. Hela världshandeln gick ned efter kriget eftersom alla länder tyckte att det var bättre att klara sig själva i stället för att göra affärer med andra länder.

En stor vinnare var dock demokratin och arbetarna. Många kungar förlorade sin makt och fick abdikerar medan folket fick mer att säga till om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar